Waaruit bestaat kokskleding?

Wanneer ik denk aan koksuitrusting denk ik onmiddellijk aan de befaamde koksmuts en aan de messenblokken in de keuken. Wanneer het dan specifiek over de kledij van een kok gaat, denk ik aan een witte uitrusting. Dit alles zijn heel spontane associaties bij het horen spreken over koks en hun uitrusting.

Nu is de kleding van een kok allesbehalve bepekt tot een koksmuts en een schort. Er is heel wat meer mogelijk qua outfit dan ik oorspronkelijk dacht!

Kokskleding eentonig? Ik dacht het niet! 
Kokskleding wordt bijna altijd voorgesteld in het wit en dat lijkt zeer eentonig. Gelukkig is de realiteit anders. Zoek maar eens op wat voor soorten kokskleding er allemaal bestaan. Je zal zien dat deze kleding verkrijgbaar is in allerlei kleuren zoals zwart, rood, grijs, groen, blauw, oranje, etc. Ik stond ervan versteld toen ik het zag!

Het maakt het zo mogelijk om het keukenpersoneel en de koks een eigen uitstraling te geven. Net zoals dat gebeurt met het bedieningspersoneel wanneer ze bijvoorbeeld allemaal een grijs hemd aandoen. Dat kan volledig naar eigen smaak en wensen bekomen worden.

Wat kan een kok nu zoal dragen? 
Kleding voor koks is wel heel wat meer dan alleen maar een eenvoudige witte schort. Er bestaan mooie hemden en professionele koksjassen. Deze zijn zowel met lange als met korte mouwen verkrijgbaar. Je kan dus kiezen waar je het makkelijkst mee werkt. Zulke jassen hebben meestal een sluiting (bv. knopen) maar er zijn ook koksjassen verkrijgbaar zonder sluiting.

De koksjassen zijn niet alleen verkrijgbaar als vest maar er zijn ook langere modellen. Handig dat je zelf kunt bepalen welk model je het liefst zou dragen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je bovenlichaam beschermd is, maar ook je broek wil je liefst niet vuil maken. En daarom bestaat de uitrusting van een kok niet alleen uit een vest maar ook uit een professionele broek. Ook deze is weer verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Een koksmuts, goede sokken en gepast schoeisel maken de outfit van de kok helemaal compleet. Je kan er als kok heel goed en zelfs modieus gaan uitzien als je het mij vraagt!