Het nut van de sauna badjas

Wie wel eens in de sauna geweest is en aan een leek moet uitleggen hoe het er uit ziet, zal ongetwijfeld bepaalde beelden in zijn hoofd hebben. Bijvoorbeeld dat alle bezoekers, bij een gemengde sauna: man en vrouw, naakt zijn als ze in de baden springen of zwemmen. Maar evengoed kan een beeld zijn dat iedereen buiten de baden in een sauna badjas rondhuppelt. Waarom dragen mensen die zo’n sauna bezoeken steevast een sauna badjas als zij niet in de baden zitten?

De sauna badjas

In de meeste gevallen is de sauna badjas wit, dat zullen bezoekers van sauna’s beamen. Maar waarom zijn deze sauna badjassen er überhaupt. Eén antwoord op die vraag bestaat eigenlijk niet, omdat er meerdere redenen voor de verzinnen zijn. Allereerst is het natuurlijk comfortabeler om rond te lopen in een badjas, aangezien mensen zich toch minder gemakkelijk voelen om naakt rond te lopen. Natuurlijk, voordat men in één van de baden stapt, gaat de badjas alsnog uit. Maar dat is wat anders dan het rondhuppelen tussen de baden.

Andere redenen

Een andere reden waarom de sauna badjas in elke sauna gedragen wordt: bijna alle sauna’s hebben een buiten gedeelte. Het kan flink koud zijn om zonder sauna badjas naar buiten te stappen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat de sauna badjas niet aanblijft als een bezoeker in een bad gaat, maar om van het ene naar het andere bad te lopen, is het toch fijn om een sauna badjas te dragen. Daarnaast zijn er in veel sauna’s ook eetgelegenheden. Het is onzin om hier poedelnaakt te gaan zitten.